lauantai 9. huhtikuuta 2011

Suolaiset piiraat

Suolaisiin piiraisiin meinasi melkein tulla kammo, jauhoisten ja ylirasvaisten, jokapuolelle murenevien pohjien ansiosta. Myönnettäköön, etten ole mikään huippu-leipuri, mutta kotona on kiva kokeilla kaikenlaista.
Olin jo vuosia etsinyt hyvää suolaisten piiraiden pohjan ohjetta, kunnes sain tämän entiseltä työkaveriltani. Pohjasta saa ohuen, munattoman ja silti kiinteän rakenteen. Usein munattomat piiraspohjat ovat jauhoisia tai murenevat kovin. Täytteisiin laitetaan usein munaa hyydyttämään täytettä. Munan voi korvata soija-jauholla. 3rkl soijajauhoa vastaa yhtä kananmunaa.

Suolaisten piiraiden pohja

200g kylmää voita paloina
3,5dl vehnäjauhoja
50g juustoraastetta, esimerkiksi edam
n.1dl kylmää vettä

Kaikki aineet, vettä lukuunottamatta, sekaisin cutterilla, yleikoneella tai vaikka käsin. Käsin tehtäessa kannattaa kaikki aineet viilentää kunnolla ja työskennellä suhteellisen nopeasti, jotta voi sulaisi mahdollisimman vähän. Tarkoitus olisi saada aikaiseksi murumainen taikina.
Lisää kylmää vettä vähitellen, vain sen verran että taikina pysyy kasassa.
Kääri taikina kelmuun tai laita muovipussiin ja anna levätä jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.

Tästä ohjeesta tulee iso piirasvuoallinen, pellilliseen tarvitsee kaksinkertaisen määrän.

Täytteet

Täytteet voi valita omien mieltymysten, budjetin ja saatavuuden mukaan. Itse suosittelen suosimaan sesongin tuotteita. Ne ovat useimmiten halvimpia ja niissä on parhain maku.

Suosikkejani ovat mm.

leipäjuustoa, kesäkurpitsaa, porkkanaa, parsakaalia, muna-kerma-seosta ja emmentaljuustoraastetta

Parsaa, katkarapuja,  tilliä ja smetanaa (tarjoile sitruunan kera)

Palvikinkkua, paprikaa, sipulia, muna-kermaviili-kerma-seosta


Kylmäsavuporoleikkelettä kuutioina, kylmäsavulohta, punasipulia ja smetanaa

Jauhelihaa, hitaasti paistettua, lähes muhennettua sipulia ja emmentaljuustoraastetta

Tatteja, sipulia ja kerma-munaseosta

Isoon piirasvuokaan, täytteen määrästä riippuen, tarvitsee 2-4dl kermaa/kermaviiliä ja 1-2 munaa. Kananmunia olisi hyvä olla 3 kappaletta litralle nestettä. Jos munat ovat kovin pieniä kannattaa laittaa 4 munaa.

Paistaminen vähän piiraan koosta riippuen. 200-225 asteessa 35-60min. Piirasta voi hytkytellä ja hieman hammastikussa kurkata, koska se on hyytynyt. Anna piiraas jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennenkuin leikkaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti