sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kakkarataikina

Tässä olisi kakkarataikinan ja mm. riisipiiraiden ohjetta, kun sitä Hollannista asti toivottiin.

Ohjeesta tulee noin 2 pellillistä piiraita:
Kakkarataikinaan tarvitset:
2dl vettä
30g pehmeää voita
2tl suolaa
180g ruisjauhoja
150g vehnäjauhoja

Sekoita aineista taikina. Muotoile taikinasta pötkö, josta leikkaat tasakokoisia kiekkoja. Kaulitse ruisjauhoja apuna käyttäen teetassin kokoisia lättyjä. Pinoa lätyt muovin alle, jottei pääse kuivumaan. Ripottele jokaiseen väliin hieman jauhoja, ettei kakkarat tartu toisiinsa kiinni.

Kakkaroita voi paistaa sellaisenaan liedellä tai esim. nuotion vieressä olevalla kivellä tai uunissa. Lopputulos on hieman näkkäriä tai hapankorppua muistuttava.

Piiraiden täytteeksi käy lähes mitkä vain rippeet jääkaapista. Perinteisempiä täytteitä ovat riisi, peruna ja porkkana. Esimerkiksi ohrapuurosta tulee myös maittavia piiraita. Miksi ei voisi kokeilla jotain uutta, esimerkiksi italianpatapiiraita. Vain mielikuvitus on rajana.

Riisipiirakoiden täytteeseen olen laittanut 1 munan 1,5kg puuroa kohen. Puuronkeitossa ei kannata nuukailla. Parhaat piiraat tulee kun puuro on hitaasti keitetty täysmaitoon ja maustettu reilulla suolalla. Itse keitän aina keittiön isoimman kattilallisen puuroa ja rippeistä teen sitten piirakoita.
Perunamuusia keitän aina myös ison kattilallisen piiraat mielessä. Porkkanapiiraisiin keitän porkkanat soseeksi ja lisään täytteeseen vedessä keitettyä puuroriisiä, kananmunaa, suolaa ja voita. Voisikin joskus kokeilla maustaa porkkanapiiraita vaikka kuminalla, tai hunajalla ja rakuunalla, tai ehkä jopa mintulla. hmm...

Piiraiden rypytyksestä aion kertoa vain että se tapahtuu peukaloiden, etu- ja keskisormien avulla. Kaikkein parasta on kun piiraissa on itsetehty ote. Itse aloitan aina yläpäästä ja teen suhteellisen isot rypyt. Lisäilen kuvia, kun seuraavan kerran piiraita teen. (ja kunhan kamera kotiutuu naapurista)


Piiraita paistan 300 asteessa 10-15min. Kovat piiraat voidellaan paiston jälkeen voilla tai kastetaan maito-voi seokseen. Voilla saa aikaan rapsakampia ja kastamalla pehmeämpiä piiraita. Piiraiden annetaan jäähtyä peitettynä, jotta kuori pehmenee.

1 kommentti: