torstai 7. huhtikuuta 2011

Yrttitarhakokeilu nro.5683

Joka kesä kiroan kun en saanut ajoissa mitään aikaiseksi tai sitten muuten vain on yrtit jäänyt kitukasvuisiksi, tautisiksi tai kuivaneet pystyyn helteellä, mutta yrittänyttä ei laiteta!
Tänä vuonna olin suhteellisen ajoissa liikenteessä, pari viikkoa olisi tosin vielä voinut kylvöä aikaistaa, mutta jospa tänä vuonna saisi muutakin kuin yhden leivän päälliset.
Pääsiäinen on tulossa, enkä ole koskaan ymmärtänyt raeruohon päälle, joten päätin laittaa hernettä!
Herneenversoa laitoin jo pariviikkoa sitten ja viikon olen jo tuosta napsinut ruokieni komistukseksi versoja. On muuten pikkasen erilaillla makua, kun kasvattaa versot itse. Niissä on kosteutta ja sen makean herneen maku on niin herkullinen.
Herneenversoja varten liotin seuraavaan päivään kourallisen ruokakaupan kuivattuja herneitä. Tuon alustan ja toisen samanlaisen pelastin joskus metripitsasta tai jostain vastaavasta. Laitoin pohjalle noin.1,5cm multaa sitten herneet ja vähän multaa päälle. Multana käytin kaupan halvinta kukkamultaa, sillä niissä on usein vähän ravinteita ja paljon hiekkaa. Mustamulta ja vastaavat ovat aivan liian tujuja hentoisille versoille. Itäessään herneet nousivat pintaan parin päivän kuluessa. Pidin toista samanlaista muovivatia ylösalaisin herneiden päällä jotta multa pysyi kosteana. En varsinaisesti kastellut multaa kertaakaan tässä vaiheessa vaan sumuttelin mullan ja kannen märäksi kerran päivässä. Kannen otin pois vasta kun versot ottivat siihen kiinni. tähän meni kolmisen päivää siitä kun ensimmäiset vihreät näkyivät, huima kasvutahti siis. Kannen pois oton jälkeen olen kastellut versoja normaalisti. päivän-kahden välein. Meillä on melko kuiva ilma ja pieni multamäärä kuivaa nopsaan. Olen myös sumutellut aina aamukahvilla istuessani versoja.

Tilasimme kaverin kanssa hyötykasviyhdistykseltä luomusiemeniä, joita sitten jaoimme keskenämme.
http://www.hyotykasviyhdistys.fi/?p=etusivu

 Tuolla taaempana on vanhassa genarissa rukkuissa tulossa ainakin genovan basilikaa, minttua, kähäräpersiljaa, ruohosipulia, timjamia, mäkimeiramia, rosmariiniä. En muista mitä yhdessä on? Apua, miksi en kirjoittanut purkkeihin mitä on missäkin. Tämä on niin minun tuuriani, haha.
Tuolla pullon alla on kosteuskaapissa juurtumassa ahkeraliisaa ja kuvan oikeassa laidassa rönsyliljaa, joita sain ystävältäni. Tiesittekö muuten, että rönsylilja on myös syötävä tai oikeastaan myrkytön, sillä ei se kovin kummalliselle maistu. Lähinnä itse mietin koristelu-potentiaaliksi.
Valkoisissa purkeissa ja siinä vieressä on erilaisia chilejä. Rönsyliljan taakse on jäänyt Naga Morichin ja Bolivian Rainbow taimet. Naga Morichia on vain yksi, mutta hyvinvoivan näköinen taimi. Bolivian Rainbowta on useampi ja aioin koulia ne erillisiin ruukkuihin vähän isompana. Kirjoittelen sitten chileistä, niiden ikkunalautakasvatuksesta ja minullaolevista lajikkeista lisää tuonnempana. Chilejä kasvattelen usein kaupan chilien siemenistä, sekä ystäviltä saaduista siemenistä.
Keskellä kuvaa häpeäpilkkuni ja arkkiviholliseni rahapuu. En vain osaa pitää siitä huolta.

Vielä olisi pussissa rucolaa odottamassa oikeanlaista vatia missä kasvattaa. Kaikki sormet ja varpaat ristiin, että tänä kesänä onnistaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti